Разсейването засилва интелекта

Възможностите на човека да внимава имат граница

Израелски учени установиха, че разсейването е полезно, защото засилва интелектуалните възможности и подобрява качеството на работата, пише "Дейли мейл". Когато се разсейваме или мечтаем, мозъкът става по-ефикасен. Така се освобождава капацитет за по-ефективна работа.

Учените от университета Бар-Илан показаха, че външен стимул с малко електричество може да промени начина на мислени и значимо да засили честотата на мечтите или спонтанните мисли и асоциации, насочени към самия себе си. Те доказаха, че това състояние има стимулиращ ефект върху изпълняването на задачите, креативността и настроението. 


Изненадващият резултат от разсейването вероятно се дължи на смесването в един мозъчен район на контролиращи мисълта механизми, свързани с изпълняването на задачи, и освобождаващи мисълта механизми, свързани със спонтанните егоцентрични мечти. 


Смята се, че възможностите на човека да внимава имат граница. Според израелското изследване обаче външните стимули, които привидно разсейват, подобряват когнитивния капацитет.