Папагалитe- уникално природно съчетание на цветове и интелект

Изложбата с екзотични птици, представена в Русе, ще гостува и в други градове на страната

Камен Вичев, официален представител на Клуб „Рио Фарма БГ” в интервю за Bulgariautre

Бихте ли разказали как се роди идеята да направите изложба с екзотичните птици, които отглеждате?

Идеята се породи преди доста време, тъй като ние се занимаваме с екзотични птици от много години. Заедно с президента на клуба Георги Илиевски се амбицирахме сериозно в последната година и половина, за да осъществим тази идея. С много труд и усилия успяхме да реализираме първата по рода си изложба на екзотични птици за България, Балканския полуостров и въобще за Европа. Първата изложба бе в Русе преди месец, предстои такава във Варна. В Русе се радвахме на голяма посещаемост, което значи, че сме си свършили добре работата. Дано имаме такъв успех и във Варна.

Колко вида папагали отглеждате?

Като цяло в базата, с която разполага „Рио база БГ” - фермата и клубът, които се намират в град Разград, има над 70 папагала, а като видове са около 35. Особеният профил при тези видове птици са големите им размери - от вида Амазона, Ара, Жако, Какаду и други.

С какво се отличат птиците, какво ги прави интересни? Има ли такива сред тях, които говорят?

Разбира се, че има. Всичките видове са говорящи. Що се отнася до говора, всичко зависи от начина, по който се обгрижват и колко внимание им се обръща. Какво ги прави интересни ? На първо място ги прави интересни това, че природата е създала нещо уникално като цветове и интелект. Изложбата, която осъществяваме е базирана на това, хората да имат възможност да видят на живо тези видове папагали, които няма как да срещнат на друго място. Най – важно за тази експозиция, организирана за първи път  е, че всички птици са без клетка, свободно разположени в залата. Това е, може би, един от най – добрите начини, по който могат да се видят екземплярите, дори и в джунглата не могат да се видят така. Разбира се, създали сме перфектни условия за птиците, разполагаме с професионален екип, които постоянно присъства в залата, така че и папагалите, и хората да са спокойни. Направили сме и зона за снимки, където любителите могат да се снимат с животните.

Могат ли любители на птиците да посещават самата ферма?

Може да се посещава, но не навсякъде се допускат хора. Тъй като ние се занимаваме основно с развъждане, а то само по себе си изисква специални условия и в тези помещения не допускаме външни лица.

Изпитвате ли някакви затруднения при отглеждане на птиците, предвид различната им естествена среда?

Разбира се, че има затруднения.Нашата среда няма нищо общо с тяхната естествена такава, но трудности навсякъде има. Ние се занимаваме с това от много години и се стараем да създаваме условия, които максимално да се доближават до тяхната природа.

Предлагате за продажба и социализирани птици за домашно отглеждане. Разкажете ни за тях, какви видове са те?

Това, което мога да кажа за продажбите е следното. Когато осъществяваме сделка с клиент, на първо място ние провеждаме курс, затова как и по какъв начин е най – добре да се отглежда дадената птица. Даваме им цялата необходима информация, поддържаме връзка с тях и сме на разположение да помагаме при отглеждането, за да може птицата да се чувства добре. Ако ние преценим, че даден клиент не може да се справи с отглеждането на такъв тип папагал, ние не сключваме сделка. Не на всяка цена е важно да се вземат пари, важно е да се създават добри условия за птиците.

Възнамерявате ли да правите изложби и в други градове в страната?

Разбира се, имаме програма, която цели да обхване и други градове, а в последствия може и цяла България. Идеята, която стартира в Русе и сега продължава във Варна, значи  че в най – скоро време ще ни очаква следващият град. Единственото нещо, което не споменах, а смятам е интересно е, че всеки посетител, може да попълни талон и да участва в томболата за спечелване на папагал, който подаряваме заедно с клетката в края на всяка изложба.