Русенци ще отблежат двоен празник на 3 март

Русе Лайф

02-03-2015, 12:01

Снимка:

Ruseutre

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Oткриват възстановената къща-музей "Баба Тонка"

Двоен празник за русенци ще се проведе на 3 март, тъй като освен честването на 137 години от Освобождението на България, на тази дата, след близо четвърт век, ще се състои официалното откриване на възстановената къща-музей „Баба Тонка“. Тя ще бъде отново отворена за посетители след затварянето й през 1992 г., съобщават от Община Русе.

Церемонията по тържественото откриване на обновения музей ще започне в 12 ч. на бул. „Придунавски“ пред Паметника на Баба Тонка. Празнично слово ще произнесат доц. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей, както и Пламен Стоилов – кмет на Община Русе. Н. В. Пр. Русенски митрополит Наум ще извърши празничния водосвет. В церемонията ще вземе участие и Общинският духов оркестър, а водещ на откриването ще бъде Николета Атанасова.

Откриването на къщата-музей бе отлагано на няколко пъти, като първоначалната идея бе това да се случи за празника на Русе - 6 май през 2014 г. След като през миналата година бе получено разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство за строеж на ново крило, бе взето решение официалното откриване да стане част от честването на Националния празник 3 март.

В музея посетителите ще могат да се запознаят с икономическия и политическия живот на Русенския край през епохата на османското владичество, като централно място е отредено на борбите за освобождение. В съзнанието на повечето българи името на баба Тонка се свързва с борбата на българското възрожденско общество за духовно и политическо освобождение. Немалка заслуга за това има и съществувалия до 1992 г. музей, носещ нейното име.