Осъдиха болен от левкемия, отглеждал марихуана за олио

ВИДЕО: Съседи издали Калоян на полицията

Година и половина условно получил болен от левкемия за това, че посял 20 стръка канабис, за да си направи олио от него, съобщава Нова телевизия. Олиото за мъжа било единственото лекарство, което спира ужасните мускулни болки от химиотерапията.

Освен себе си Калоян Иванов иска да лекува и майка си и сина си - също покосени от рак. Ако обаче отново започне да се лекува с канабис, той рискува да влезе в затвора.

На 30 септември миналата година пред дома на Иванов спряла патрулка. Срещу него имало подаден сигнал за престъпление. Добри съседи съобщили на местния полицай, че мъжът е засадил 20 стръка канабис в градината си.

Според изследвания съдържащите се в конопа канабиониди не само отстраняват симптоми на рак като гадене, болка, загуба на апетит или умора, но и имат антитуморен ефект. Така медицинската марихуана е разрешена в редица щати в САЩ, както и в няколко държави в Европа, сред които Германия, Австрия, Великобритания и други.

Според адвокат Николай Хаджигенов марихуаната за медицински цели категорично трябва да бъде легализирана. Той смята, че употребата за лечебни цели изобщо не е престъпление. "Раздават жестоки присъди на болни хора, а същевременно у нас минава дрога на кораби", коментира юристът.

Специалистът по лечение на наркозависимости д-р Александър Канчелов обаче се съгласи само частично с мнението на адвоката. Той се опасява, че легализирането на марихуаната за медицински цели би било стъпка към цялостното й легализиране.

Експертът изтъкна още, че има разлика между "легализиране" и "разрешение за използване на марихуана за медицински цели". Самият той подкрепя второто.

Д-р Александър Канчелов обясни, че всяко лекарство, което допринася за подобряване състоянието на пациента, трябва да се използва, но при съответните регулации и специалисти. Той е категоричен, че т. нар. медицинска марихуана не трябва да излиза от тази рамка.

Видеорепортаж: