Софийският храм “Св. Параскева” се руши

Архитектурният паметник на културата се нуждае от спешен ремонт

Архитектурен паметник на културата се руши. Стените на втория по големина храм в София са пропити с вода заради липсата на ремонт от десетилетия и дъждовете от последната половин година. Корозионните процеси са повредили необратимо голяма част от стенописите на южния параклис, алармира БНТ.

Нагла кражба на ламарината от покрива на храм “Св. Параскева” е докарала до отчаяние църковното настоятелство. Стенописите, които са произведения на изкуството, в прилежащия параклис “Св. Йоан Богослов”, скоро ще бъдат само в спомените на хората, които са имали шанс да ги зърнат.

“Когато откраднаха ламарината, 15 квадратни метра липсваха медна ламарина. И докато поставим поцинкованата, просто прогизна всичко – целият ни параклис. Руши се всичко в момента – стени, стенописи, дървесина, всичко”, разказа отец Йоан.

Сумата нужна за укрепване и възстановяване на църквата е абсолютно непосилна за настоятелството. Отец Йоан, който отговаря за храма, призовава всички християни, които имат възможност да помогнат за съхраняването и спешния ремонт на Светия дом. Именно сред миряните отецът търси доброто.

“Точната сума е някъде около 400 000 лева, за целия храм. За южния ни параклис, който е 15 кв.м., който е най-нуждаещ се – е около 30 000 лева”, обобщи отец Йоан.

Банковите сметки за спомоществователи са упоменати на сайта на църквата. Всеки, който има желание може и лично да направи своето дарение на място на столичната улица “Раковски” 58.