Фондация „Бъдеще“ уважи българите в Румъния за Тодоровден

Раздадоха им мартеници с българския трикольор

Представители на силистренската фондация „Бъдеще-2008″, която се занимава активно с българите във Влашко и Северна Добруджа и с българските диаспори в Молдова и Украйна, посетиха сънародниците ни в Румъния. Този път причината беше Тодоровден и 1 март, обясни председателят на фондацията Ивайло Ангелов. Той уточни, че представители на фондация „Бъдеще-2008″ посещават за 7-ми път българските диаспори в румънския град Търговище, съобщи paralel44.com.

„Там раздадохме мартеници с българския трикольор на местното българско дружество. На Тодоровден гостуваха и две групи от град Лясковец и от село Шемшево, Великотърновско, които бяха представени от самодеен фолклорен танцов състав. Сред поканените бяха още и ансамбъл „Пълкенка“ от населеното предимно с банатски българи село Стар Бешенов /Румъния/, както и малка група българи от също населеното с предимно българи село Извоареле от Румъния“, разказа Ивайло Ангелов. Той допълни, че депутата в Румъния, представляващ българското малцинство в парламента на северната ни съседка – Николай Миркович, също е уважил празника.

Веднага след това – на 1 март, представителите на фондация „Бъдеще“ са посетили три населени с българи – селата Бълен, Била и Пунтя де Греч. „Във всяко от тези населени места се срещнахме с нашите сънародници там и им подарихме туристически карти с историческа информация, както и дискове с български фолклор и българска естрадна музика, материали за историята на българите, живущи в Южна Румъния. Навсякъде бяхме посрещнати много топло от нашите сънародници там“, заяви Ивайло Ангелов.