Пращат уличните музиканти на изпит

Готвят регламент за градските бардове, ще е готов до края на март

Уличните музиканти в София ще минават през изпит, преди да получат правото да свирят под нечий прозорец по „Витошка" или на алея в парка. Това ще бъде записано като условие за получаване на разрешение от общината в новия регламент за градските бардове. Той се изготвя от кметството и ще бъде готов до края на март, пише в. „Преса”.

„Идеята е да насърчаваме стойностните творци, а не тези, които имитират някаква музикална дейност. Онези, които не ни покажат музикална диплома, ще бъдат прослушвани от специалисти в музикалното училище или от доказани капацитети. Те ще казват кой става и кой не", разясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

В момента над 50 души свирят по улиците на столицата. Някои от тях гастролират и по други градове, а други дори в чужбина. Според Чобанов само една част от градските бардове имат разрешителни, които важат за една година. Бъдещият регламент ще трябва да реши въпроса и с ползването на озвучителна техника. В момента Наредбата за обществения ред изрично забранява употребата на тонколони и усилватели от уличните музиканти.

„Проведохме вече срещи с тях в общината. Те ни предложиха много идеи, една от които е да бъдат обособени две зони - „паркове и градини" и „улици и площади", и те да бъдат с различни правила. Идеята на музикантите е в зона „паркове" да може да се ползва озвучителна техника до определена мощност", разкри Чобанов. Зам.-кметът отрече, че се налагат солени глоби на музикантите. „Досега има единични случаи на санкции от 10 и 20 лв. на хора, които са ползвали тонколони, без да имат разрешение за това", уточни той.