Министър Танева: Започват директните плащания на фермерите (снимки)

Земеделските производители се кандидатират за финансиране от 1,5 млрд. лв.

Започва кампанията за директните плащания на земеделските производители. Това каза при откриването на "Агра", "Винария" и още пет изложби в Пловдив земеделският министър Десислава Танева.

За финансиране от 1,5 млрд. лева ще могат да кандидатстват всички земеделски производители по 35 схеми. Мярка 4.1 е първата, която се отваря. Тя е за инвестиции в технологии в селското стопанство. Министър Танева заяви още, че земеделските производители вече се готвят за този прием и изрази надежда, че на "Агра" и "Винария" те ще открият най-добрите решения за инвестиции в земеделски технологии.

Час преди откриването на изложенията в панаира министър Десислава Танева откри кампанията за директни плащания в общинската служба по земеделие "Марица" в Пловдив.

Земеделските производители могат да кандидатстват по 35 схеми. Тази година в кампанията има и някои нови изисквания

"Запознаването с всички нови мерки и правила ще е най-трудното нещо в кампанията за този програмен период", коментира министър Танева. За да получат европейското финансиране, фермерите трябва да са регистрирани като земеделски стопани и да притежават документи, че обработват земята законно – под наем, под аренда или с документ за собственост.

Тазгодишната кампания ще подпомага и младите фермери. Освен плащанията на площ, те ще получават и допълнителен финансов стимул от 25% за своите първи 300 декара. Новост е и схемата за директни зелени плащания за стопаните, които прилагат благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики. Дребните  земеделски стопани вече ще получават субсидия в размер на 500 до 1250 евро за декар.

Очаквайте подробности