Застреляха царския орел Кралчо

Рентгенографията ясно показа следи от сачми по цялото тяло на птицата

Лекуваният преди година в Спасителния център на Зелени Балкани царски орел Кралчо бе намерен прострелян край елховското село Маломирово, съобщиха от Зелени Балкани.

Орелът пристигна при тях 2013 от района на село Райкова могила, свиленградско. Птицата била простреляна, със счупено крило и крак. Тогава Калчо е опериран и възстановен в Спасителния център. Месец по-късно е освободен отново край Райкова могила. В деня на освобождаването му, за да знаят какво се случва с орела, му поставят отново предавател, предоставен от БДЗП.

След поредица от срещи на Зелени Балкани с представители на ловни дружинки, РИОСВ, Държавното горско стопанство в района, всички съжалявали за случилото се, но категорично отказвали да поемат вина.

Орелът Кралчо не сформира двойка след инцидента, а се скита сам. В края на февруари тази година предавателят му започва да излъчва наземен сигнал, който обикновено е знак за това, че птицата е в беда и не се движи.

Двама експерти на БДЗП посетиха мястото, от където е последният GPS сигнал и откриха останки от птицата, както и нейния сателитен предавател. Тялото на мъртвия орел бе занесено в Центъра на Зелени Балкани, където бе направена рентгенография за установяване на причините за загиването. Открити бяха отново сачми от прострелване, които този път са станали причина за мъчителния край на птицата.

”Ужасно е, че труда, усилията и надеждите на толкова много хора се потъпкват от шепа самозабравили се хора, с огромни липси по отношение на елементарно възпитание, морал и етика.”, възмущават се от центъра.

„Благодарим за съдействието на колегите от БЗДП, които предоставиха предавателя, и в последствие намериха трупа мъртвия орел!”, допълниха от Зелени Балкани.

”Селото, край което е намерен орелът, е Маломирово, Елховско, и ви обещаваме, че ловните дружинки в района тепърва ще чуват за Кралчо!”, заканиха се от Спасителния център.

За случая са сезирани всички компетентни органи и се водят съответните действия за откриване на извършителя. Отстрелът на грабливи птици е криминално деяние, което според Наказателния кодекс на Република България, чл. 278, ал. Д, се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева и лишаване от свобода до 5 години.

Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световно застрашен вид и популацията му намалява в световен мащаб. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Преди 200 години у нас се смята, че е имало около 2000, а днес са останали едва 24 двойки.