Китай пие българско вино

Изнесохме 5 млн. литра за Пекин

Китай пие българско вино. За 2014 година България е изнесла 5 милиона литра към азиатската страна, където все повече се увеличават почитателите на напитката на боговете с печат „Произведено в България".

В САЩ сме изнесли около 1 милион литра за миналата година. Износът ни за Русия обаче рязко е спаднал заради войната в Украйна, пише "Всеки ден". Размириците там удължават значително пътя до Русия и го правят дълъг и нерентабилен. Поради тази причина търговията е почти прекратена по тази дестинация.

Около 45-50% от виното е било пазарите на Руската федерация, въпреки че ситуацията през последната година е утежнена, най-вече заради транспорта. Шофьорите не желаят да преминават през Украйна, а това утежнява положението, тъй като се обикаля през прибалтийските републики. Това оскъпява транспорта, а и рублата се е покачила двойно за една година. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лозите и виното Красимир Коев на пресконференция в Международен панаир Пловдив.

Официално днес беше открит мегафорум за „Агробизнес, храни, вино и туризъм". 2014-а е била неблагоприятна за лозарите и винарите. През нея са се произвели 76 милиона литра вино, докато през 2013 година произведеното количество вино е било 172 милиона литра.

Като цяло винената култура на българина се е подобрила и той вече обръща все повече внимание на виното, което пие, беше отчетено още на форума. Лентата беше прерязана от министъра на земеделието Десислава Танева и мажоритарния собственик на панаира Георги Гергов.