Витоша изиграла решаваща роля за София 2018

Половин милион инвестира спортното министерство в програмата "Научи се да караш ски"

Потенциалът на Витоша планина е бил решаващ фактор при избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 година. Ежегодно на ски пистите на Витоша се обучават над пет хиляди деца, затова и потенциалът за развитие на различни спортни дейности там е голям.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на днешната конференция на тема "Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура", предаде репортер на Sofiautre.bg.

"Определено най-любимото занимание на децата, които посещават Витоша планина, е карането на ски. Затова от Министерство на младежта и спорта тази година ще реализираме програмата "Научи се да караш ски". Чрез нея ще бъдат обучени 3350 деца, а средствата, които спортното министерство отпуска, са 523 хиляди лева", поясни зам.-министърът на спорта Камен Каменов, който също присъства на конференцията.

Фандъкова увери, че Столична община работи в тясно сътрудничество с Министерство на младежта и спорта за развитието на София като европейска столица. "Спортният министър Красен Кралев заяви, че всички програми ще бъдат отворени в помощ на инициативата на София", поясни Фандъкова. Тя допълни, че тази година предстои и ремонтът на зала "Фестивална".

"Титлата "Европейска столица на спорта" ни дава стимул да работим усилено в развитието на масовия спорт, който да е ориентиран не само към децата, но и към третата възраст", поясни Фандъкова.

По нейни думи, за да се развие устойчива спортна инфраструктура от Столична община насочват вниманието си основно към най-малките. Затова подобряването на спортната среда в детските градини и училища е сред приоритетите на столицата.

"Тази година ще инвестираме над 5,5 млн. лева в изграждането и модернизацията на спортната инфраструктура в столицата. До момента имаме над 20 Street Fitness площадки, но предстои изграждането на още. Първите, сред които ще бъдат в новостроящия се парк "Възраждане", за който ще отпуснем 3 млн. лева. Ще бъдат построени и ремонтирани и редица физкултурни салони в детските градини и училища, като така се стремим да насърчим спортните мероприятия не само в тях, но и чрез тях", поясни Фандъкова.