Каракачанов: Едва ли има външен натиск за кандидатурата на Бъчварова

Като че ли професионалистите не са много на мода в това управление, заяви съпредседателят на Патриотите

"Не мога да кажа дали има външен натиск за кандидатурата на Бъчварова за министър на вътрешните работи. Едва ли, според мен", коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов във връзка с предложението на премиера, предаде репортер на Bulgariautre.bg. "Постът е изключително отговорен, но се надявам, че който и да стане вътрешен министър, ще трябва да положи доста усилия да се справи, защото проблемите са сериозни, най-вече свързани с битовата престъпност, липсата на средства на МВР и т.н.", добави Каракачанов.

Според него, преди всичко, във всеки един пост трябва да се търси професионализмът. "Патриотичният фронт заяви, че няма да предлага партийни фигури в управлението, а професионалисти. Друг е въпросът, че като че ли професионалистите не са много на мода в това управление", посочи Красимир Каракачанов.

Той добави, че не е могъл да разбере дали предложението на премиера за нов вътрешен министър е сериозно, тъй като го е разбрал от парламентарната трибуна.

"Министър-председателят има право да предлага, когото пожелае, а парламентът има правото да обсъди и да гласува. Министър-председателят предлага състава на своя кабинет. Когато го внесе, ще го разгледаме", поясни Каракачанов.

Той добави, че абсолютно не приема забележките, отправени от премиера Бойко Борисов, относно присъствието и гласуването в пленарна зала на важни промени. "Когато някой е в коалиция, когато 4 партии подкрепят едно мнозинство, не може да бъде важна единствено програмата на една от партиите. Той това каза – ако не беше подкрепата на ДПС, проектите на ГЕРБ нямаше да станат. Чакайте малко – тук има програма за управление, която е съгласувана с 4-те партии. В нея има и предложения на ПФ, така че не можеш да говориш, че са важни само проектите на една партия – това е недопустимо. Не приемаме забележката, че сме гласували по съвест. Да, ще гласуваме по съвест, защото сме изпратени в парламента не от избирателите на ГЕРБ, а на Патриотичния фронт", уточни Красимир Каракачанов.

"Когато си партньор с някого, търсиш неговото мнение и обсъждаш с него, а не се опитваш да спускаш решения и да се сърдиш след това, че те не били подкрепени", добави той.

Каракачанов определи оттегляне на подкрепата на ПФ към кабинета като доста крайно и неадекватно. "Компромисите винаги имат своя край. Колко близо е той – не зависи от нас. До момента сме се опитвали да бъдем максимално коректни. Когато нещо не ни харесва, го казваме и си отстояваме мнението. Когато смятаме, че нещо трябва да се подкрепи, го подкрепяме. Без диалог краят ще се ускори", намекна Красимир Каракачанов.