Председателят на ACES Europe: Чувствам се гражданин на София

Мисия София

05-03-2015, 12:38

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Витоша изиграла решаваща роля за София 2018

Джан Франческо Лупатели награди евродепутата Андрей Ковачев

София притежава всички предпоставки да бъде успешна Европейска столица на спорта през 2018 г. Всички предходни европейски градове, които са получили тази титла, ще помогнат на София в подготовката й.

Това увери председателят на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова присъстваха днес на конференция "Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура".

"София притежава всичко, необходимо за успешното й представяне като голяма столица на спорта. Тази година европейска столица на спорта е град Торино, през 2016 г. ще е Прага, а през 2017 г. ще е Марсилия. Това, което мога да обещая като председател на ACES Europe, е, че всички градове ще помогнат с опита си на София за нейното председателство през 2018 г.", поясни Лупатели.

Той заяви, че не само Столична община и всички спортни организации в града имат заслугата София да спечели титлата, но и един определен човек. "Има един българин, който изигра много важна роля в Комисията, която взима решението кой град да стане европейска столица. Затова ще си позволя да го наградя за големите заслуги, които има в тази област. Това е българският евродепутат Андрей Ковачев, който е и член на председателството на Европейския парламент", заяви Лупетали, докато връчваше приза на Ковачев.

"Радвам се, че допринесох с труда си София да стане Европейска столица на спорта през 2018 г. В Европейския парламент учредихме работна група "Приятели на спорта", защото няма обща европейска политика по спорта, но се надяваме чрез тази работна група да мотивираме районите в Европа да инвестират повече в спортната инфраструктура", заяви Андрей Ковачев.

Той пожела успех на София при подготовката й за спортна столица през 2018 г., но призова и към устойчиво развитие на спортната инфраструктура, за да може тя да бъде в полза на софиянци и след 2018 г.

"София определено заслужава тази титла. Столицата ви е невероятен град и спокойно мога да заяви, че се чувствам гражданин на София", заяви председателят на ACES Europe - Лупатели. Той покани столичния кмет на 11 септември в Торино на срещата на всички кметове на градовете, които от 2001 г. досега са спечелили Европейска столица на спорта.