Скейтърите призовават Столична община: Дайте ни възможност да осъществим мечтата си!

В София трябва да има закрит скейт парк, категорични са инициаторите на петиция

За ужас на закостенелите лелки и чичковци, баби и дядовци карането на скейт се е превърнало в равен на всеки друг спорт, в култура и в начин на живот. Скейтърското спортно общество приютява огромна част от подрастващите под своето крило и, противно на разбиранията на голяма част от българите, възпитава в упорство и постоянство.

Оказва се обаче, че в ден като днешния, снеговит и студен, младежите, избрали този спорт, няма къде да се упражняват. Закрит скейт парк има единствено в Сливен и във Варна. Направо е смешно, че в най-многолюдния град в България, бъдещата Европейска столица на спорта, не съществува място, където хората да могат целогодишно да карат скейт. Това е в ущърб както на младите, така и на развитието на културата и туризма, тъй като един такъв закрит парк би привлякъл скейтъри от цял свят.

За щастие Георги Кръстанов, заедно със своите приятели, поема инициативата и се обръща към община София. Той създава петиция, в която излага част от ползите, които ще донесе създаването на закрит скейт парк в София.

"Развитие на младежта и спорта в нова насока, която се практикува във всички модерни Европейски градове, включително и в България има подобни начала в градовете Варна, Добрич и Бургас", се казва в петицията, към която можете да се присъедините тук.

"Значително нарастване на туризма в страната не само от практикуващите скейт и любителите на скейта, но и от хора, които са част от т.нар. стрийт култура. Развитието на скейт културата (и като цяло "стрийт културата") в България би могло да я превърне в една от топ дестинациите за хора от цял свят, които са част от тази среда. Голяма част от туризма на Барселона е свързан именно със скейта, както наричат града Европейска скейт столица. Така например Redbull наричат България - "Европейски скейт рай", а най-известното скейт списание в Америка (и света) Thrasher Magazine: "Най-доброто място за скейт в света". Изграждане на безопасна среда както за практикуващите скейт, така и за заобикалящите ни. Място, където може малки и големи да се обучават и развиват, независимо кой екстремен спорт практикуват и независимо от сезона или времето." Това са ползите, които подробно описват инициаторите.

А ето какво още сподели Георги Кръстанов за Sofiautre.bg:
"Започнахме с петицията. Сега следва да направим НПО (неправителствена организация) и това да е името, чрез което да представим проекта в общината. Първо естествено трябва пари да съберем, че струва към 400 лв. Освен петицията, като се пооправи времето, ще направим и survey. Ще питаме хората защо биха подкрепили подобно нещо. Идеята ни е да съберем колкото се може повече хора зад гърба си, от всякакви сфери и възрасти. Затова в петицията има и графа "професия". Искаме да покажем, че не само ние желаем този скейт парк. Ще обиколим да потърсим за места, изоставени складове, фабрики и каквито и да е било постройки, за да им покажем примери. Също така ще покажем какво се случва в големите европейски градове като Барса и Берлин, защото там постоянно се стоят нови неща за скейт. Както и за локалните български градове. В Бургас има три проекта за три скейт парка и единия вече се строи. А в Добрич вече има парк, който е първият хубав бг парк. Като цяло ще се опитаме да покажем колко може да бъде полезен скейта,не само за нас, но и за държавата.Защото от чужбина идват тук да карат и казват, че е уникално място.

Ако чрез това наше НПО, след като направим скейт парк, започнем да възстановяваме различни места за скейт, можем да направим София като Барселона. Защото целият град е покрит с гранит. В самата петиция си пише, че определят България като SKATE PARADISE, което ако се развие, ще има огромен наплив на млади хора от цял свят.

Ще покажем, че по цял свят скейтът в момента е огромна сила и има стремеж да се правят повече места и паркове навсякъде. В Америка скейтбордингът е четвъртият най-бързо развиващ се спорт и има около 3 милиона скейтъри само в Щатите. Просто трябва да им покажем, че това е стъпка напред, а не сме няк'ви, дето си играят там просто", обобщи категорично Георги.