3 млн. лева за детски спорт инвестира спортното министерство

Деца с увреждания плуват в басейн, провинили се малолетни отиват на бокс

Девет различни програми, които насърчават различни видове спорт сред децата, се реализират от Министерство на младежта и спорта. За тези програми са отпуснати над три милиона лева.

Това заяви зам.-министърът на спорта Кaмен Каменов, който представи днес програмите по време на конференция "Спортът в свободното време и развитие на градската инфраструктура", която е част от инициативите за развитие на София като Европейска столица на спорта през 2018 г.

"Една от най-интересните програми, върху които работи спортното министерство, е "Спорт за деца с увреждания". Чрез нея криминално проявили се малолетни могат да бъдат записани на бокс, където да овладеят агресията си. Деца с церебрална парализа пък плуват в басейн "Спартак", за да могат да развият двигателните си възможности. Деца в инвалидни колички пък могат да играят баскетбол в редица столични спортни зали", поясни зам.-министърът. За тази програма от Министерство на младежта и спорта са отделили 160 хиляди лева.

За развитие на спорта сред учениците пък са отпуснати 280 хиляди лева. До момента има одобрени 84 проекта в столицата по програмата "Спорт за децата в детските градини". За цялата програма за отпуснати 230 хиляди лева, като целта й е да бъдат изградени спортни салони и плувни басейни в детските заведения.

"Голям интерес има и към програмите "Научи се да плуваш" и "Научи се да караш ски". За насърчаването на бъдещите плувци са отделени 335 хил. лв, а за ски обучение - 523 хиляди, чрез които до момента sа обучени 3350 деца", поясни Каменов.

Близо осем хиляди деца пък са проявили интерес към програмата "Развитие на детския футбол", чиито средства са 336 хиляди лева, а за успешното представяне на ученически отбори на международни състезания от Министерство са отпуснали 470 хиляди лева.

"Спортът не е sамо за децата, затова ние сме се съсредоточили и към останалите възрастови групи. "Развитие на спорта за всички" ще бъде финансиран сys 150 хиляди лева", заяви зам.-министърът на спорта Камен Каменов.