ГЕРБ подкрепя провеждането на референдум заедно с местните избори

Партията не е обсъждала с президента кандидатури за нов шеф на ДАНС и главен секретар на МВР

ГЕРБ изразява категорична подкрепа за провеждането на референдум заедно с местния вот. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след консултациите при президента Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”.

„Беше договорено администрациите на президента и парламента да могат да изчистят въпросите, които да бъдат приети в парламента, за да избегнем евентуални спекулации и внушения за противопоставяне на президентската институция и законодателната”, подчерта Цветанов.

Той изрази мнение, че преди провеждането на местните избори не е удачно да се правят промени в изборното законодателство.

Цветан Цветанов заяви, че с президента не са обсъждали кандидатури за нов председател на ДАНС и нов главен секретар на МВР.

По думите му основен акцент като реформа за ПГ на ГЕРБ през 2015 г. е тази в сектор „Сигурност” и приемането на Закона за МВР. „Благодарихме на президента за това, че с негова инициатива бяха проведени обсъждания за законодателните инициативи, свързани със сектор „Сигурност”. Стигнахме до извода, че трябва да има устройствен закон”, поясни Цветанов. От ГЕРБ са поели ангажимент другата седмица да бъде внесен пакет от законодателни промени в сектора. Партията е уверила президента и в това, че изцяло ще подкрепи съдебната реформа, както и че възможно най-бързо трябва бъде прието законодателството, свързано с предучилищното и училищното образование.

Цветан Цветанов изрази убеденост, че има много законодателни инициативи, които могат да бъдат предприети за прекратяване на бедствията и кризите у нас.

По думите му от държавния глава Росен Плевнелиев е била дадена много висока оценка за започващата реформа в енергийния сектор. „Законът за енергетиката дава възможност за намаляване на дефицита за 2015 г. с около 300-350 млн. лева”, допълни зам.-председателят на ПП ГЕРБ. Според него вече има над 140 многофамилни жилища, които са сключили договори за саниране. На консултациите при президента е била обсъдена и реформата, свързана с електронното управление.