Къде може да работим за 16 000 лв. месечно?

14 европейски държави в търсене на български работници

14 европейски държави влизат в битка за сезонни работници от България, подборът на кадри вече започна, а заплатите в някои професии са мечта не само за нашенци, стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Лятото може и да изглежда далече, но търсенето на работа за сезона вече е в разгара си. Над 400 души ще заминат да берат плодове в Португалия, следващата седмица за подобна работа, но в Испания, ще бъдат интервюирани още стотици българи. Българските работници са най-търсени в Германия (53%), следва Дания (11,5), Швеция и Литва (7%).
Всяка работа в чужбина обаче има своите изисквания. В повечето случаи работодателите искат опит и владеене на съответния език, което обаче е непостижимо за много българи.
Освен в Европа през лятото 9000 млади българи се очаква да заработят и отвъд океана.
Първите студенти се очаква да заминат на бригада през май. На час ще взимат между 10 и 15 долара. Най-често избират работа в 7 щата. И за сезонна работа, и за бригади в чужбина свободни места все още има.
Освен сезонна заетост, в бюрата по труда може да се намерят и оферти за постоянна работа. Някои от тях са строител в Литва със месечна заплата от 1750 лева, бояджия в Германия със заплата 2250 лева на месец, както и анестезиолог във Франция с месечна заплата от 16 000 лева. За последното обаче трябва диплома и стаж.