След 7 години: Делото "Гранити" отново се връща в съда

Апелативен съд Бургас отмени присъдата на окръжни магистрати по делото за убийството на Стоян Стоянов.

Делото за смъртта на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов започва наново в Окръжен съд. Това става точно седем години след убийството на собственика на "Гранити". 

Апелативен съд Бургас отмени присъдата на окръжните магистрати по делото за убийството.

На 24 юни м.г. съдийски състав на окръжния съд наложи три оправдателни и две осъдителни присъди. За невинни бяха обявени Станислав Михайлов и Галин Костов, които според държавното обвинение са поръчали убийството на Стоянов. Невинен чу в съдебната зала и Нено Стоянов, считан за посредник в мократа поръчка.

По 18 г. затвор получиха другите двама подсъдими - Стоян Колев и Стоян Петров.
Апелативният съд обаче счете, че в мотивите към присъдата на първоинстанционния съд има вътрешни, взаимно изключващи се противоречия. Както и липса на анализ на събраните по делото доказателства, уличаващи всеки един от оправданите подсъдими за съпричастност към вменените им деяния, и мотиви за тяхното оправдаване. Според Апелативен съд Бургас решаващата инстанция не е коментирала съществуващо противоречие в обвинителния акт относно физическия извършител на убийството.

Апелативен съд Бургас прие, че констатираната непълнота в мотивите, съществуващите вътрешни противоречия, неизяснени от решаващия съд, по същество представляват нарушение на процесуалните правила приравнено на липса на мотиви и основание за отмяна на присъдата.

Припомняме, че Стоян Стоянов беше отвлечен на 6 март 2008 г. пред дома си в бургаския комплекс "Братя Миладинови". Застрелян е същата нощ с куршум в тила, в гориста местност край Обзор.