Неочакван финал на делото “Гранити“

Трима свободни и двама в затвора - това е равносметката от най- шумното съдебно дело за последните години

Частният съдебен изпълнител Галин Костов и бившият шеф на АДВ Станислав Михайлов не са поръчали отвличането и убийството на собственика на фирма "Гранити“ Стоян Стоянов.  Днес съдебен състав с председател захарин Захариев призна двамата, сочени като възложители на мократа поръчка, за невинни. 

Оправдан за  тежкото престъпление е и Нено Стоянов, който според обвинителния акт е отвлякъл  бургаския бизнесмен заедно със Стоян Колев. Другите двама обвинени Стоян Колев и Стоян Петров бяха осъдени на по 18 години затвор. Решението на съда предизвика недоумение и въпроси. Липса на достатъчно доказателства в тезата на прокуратурата за схемата, по която е извършена екзекуцията в землището на село Паницово край Обзор, е причината съдът да стигне до това заключение. Не са събрани достатъчно данни, че 36-годишният Стоян Стоянов е бил изнудван от Костов и Михайлов и после отвлечен и убит заради отказа му да закупи двата декара земя, до терена на "Гранити“, на значително по-висока цена. 

Двамата осъдени трябва да платят обезщетение в размер на 350 хиляди лв. на родителите на Стоян Стоянов и на сина му  Герман. Мотивите на съда все още не са огласени. Прокурор Ангел Георгиев заяви, че ще протестира решението. Присъдата най-вероятно ще бъде обжалвана и от Стоян Колев и Стоян Петров, който се оказа, че са извършили отвличането и убийството без конкретен мотив.