Дами с гориво в кръвта вдигнаха адреналина в Бургас

Стартът бе даден от кмета на Бургас Димитър Николов

За пореден път бургаските дами показаха, че жените шофьори никак не са за подценяване. На традиционното дамско рали „Елена Апостолова” те показаха завидни умения зад волана и оставиха без дъх публиката.

Състезанието се състоеше от две дисциплини - майсторско управление и паралелен слалом.

Жасмина Георгиева стана големият победител на състезанието, а Таня Стоянова на паралелния слалом. Втората участва за пети пореден път, но за първи път печели дисциплината. Дамата показа шофьорските си умения с лекия си автомобил „Нисан Микра”. На финала те се надпреварваха с Надя Владимирова, която се състезаваше с „Рено Клио”. 

Битката между двете жени беше доста оспорвана. Таня Стоянова с бързината си и прецизността показа, че не винаги за доброто шофиране колата е от значение. Дали ще е стара или нова – управлението зависи от човека зад волана.

Въпреки лошото време състезанието събра стотици бургазлии на паркинга на хипермаркет „Практикер”, дошли да гледат надпреварата между дамите. Участничките на 19-тото издание бяха 28 дами, които имат адреналин в кръвта, като най-младата от тях беше 18-годишната Антония Ковачева. Тя спечели наградата за най-млада водачка в състезанието. Току-що взела книжка, дамата уверено взе участие в ралито въпреки по-големия опит на другите състезателки.

За най-възрастна участничка наградата грабна Ирина Лучкова. С атрактивното си шофиране журито впечатли Диана Каразлатева, а за най-прецизна водачка наградата грабна Станислава Няголова.

Организаторите бяха подготвили и изненада за публиката – „29-ата участничка”.Това беше Орлина Пепелянкова от Тайван. В дама беше се преобразил Марио Ангелов. Той сложи перука, грим и очила, за да може да се състезава наред с дамите, пише topnovini.bg. Шегата обаче не продължи много дълго. Мъжът слезе от колата след първата обиколка и през цялото време с интерес наблюдаваше състезателките.

Традиционното рали започна точно в 11 ч. Стартът бе даден от кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът поздрави дамите по случай утрешния празник – 8-ми март, както и всички участнички. Той им пожела безаварийно шофиране и да покажат на всички колко добри могат да бъдат жените водачки. Николов направи и първата пробна обиколка със Саня Върбанова. Тя е талисман на състезанието. Младата жена не е пропуснала нито едно участие от дамското рали „Елена Апостолова”. Като малка тя се возила в състезателните коли, а откакто има книжка, не пропуска участие.  

Организаторите от Автомобилен спортен клуб "ЕЛЕНА ТИЙМ", Община Бургас и Съюза на българските автомобилисти раздадоха множество награди на участничките в ралито в различни категории. А някои от тях, както и публиката, си тръгнаха и с награди от томбола.