Една година от мистериозното изчезване на малайзийския самолет

MH370 изчезна с 239 души пътници и екипаж на борда

 

Навършва се една година от мистериозното изчезване на самолет MH 370 на малайзийските авиолинии. Спасителни екипи претърсват Индийския океан за някаква следа от машината, но досега без успех. За една от най-големите авиационни загадки на всички времена разказва екип на CNN.

Когато на 8 март миналата година гръмна новината, че пътнически самолет на малайзийските авиолинии е изчезнал над Южнокитайско море, всички се страхуваха от най-лошото. Истината за мистериозното изчезване на самолета обаче, остава скрита и до днес.

Започва издирването на аероплана. Дните стават седмици. А търсенето обхваща южната част на Индийския океан. За ръководителя на издирвателните операции това е най-сериозното предизвикателство в кариерата му.

С времето обаче шансовете да се намери машината намаляват постоянно. Батериите на черните кутии на самолета започват да се изтощават, но лъч надежда идва със засичането на четири сигнала. Те обаче се оказват фалшиви и стават причина за още един емоционален срив на семействата и издирвателните екипи.

На базата на спътникови данни и анализи, търсенето се фокусира върху район от 60 000 кв. км на дълбочина над 4000 м. 1/3 вече са претърсени, а издирвателните операции трябва да продължат до месец май, припомни TV7.