Учители пишат новите учебници

Сред акцентите в проектозакона е предучилищното образование

Не само университетски преподаватели, но и учители ще участват в създаването на новите учебници. Това обясни председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, която участва в кръгла маса във Варна, посветена на предстоящата реформа в сектора, пише "Монитор".

„Новият закон за предучилищното и училищното образование ще даде голяма свобода на учителите“, каза още тя. Дамянова допълни, че точно свободата обаче е едно от най-големите предизвикателства пред работещите в системата. Част от тях се плашат от нея, тъй като е свързана и с по-големи отговорности.
Новия закон предвижда учителите да имат правото да избират учебниците, с които да работят.  Освен това сами ще могат да определят и как да повишават квалификацията си, което пък е обвързано с кариерното им израстване и заплащането им.Дамянова посочи, че сред акцентите в проектозакона е предучилищното образование. Тя обясни, че са разработени стандарти за работата на детските градини, които да гарантират подготовката на малчуганите преди тръгването им на училище.
Проектозаконът за предучилищното и училищното образование бе приет на първо четене от депутатите.