Продължава снежният ад в Южна България

В община Ардино преспите достигат до 4 метра

Трети ден продължава бедствената обстановка в страната след падналите обилни снеговалежи.

Най-критично е положението в Южна България, където все още хиляди са без ток. В Рудозем, Мадан и в много от селата, освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите, пътната инфраструктура, реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили дори и главни пътища.

„Ситуацията е много тежка. До четири населени места не може да се стигне заради паднали дървета", каза в „Здравей, България" по Нова телевизия Румен Пехливанов, кмет на Рудозем. Преспите в региона на места са над два метра. Трето денонощие хората са без ток. Подобна е ситуацията в общините Мадан и Баните.

Екипите не са спирали да работят вече 70 часа. Кметът на Рудозем препоръча хората, които пътуват в региона, да се предвижват само с вериги.

Хората пък се оплакаха, че в магазините от два дни няма хляб, живеят на студено, защото няма ток. Болницата в Рудозем също е на тъмно, а пациентите са на студено.

Тежка е ситуацията и в Мадан - много села са блокирани, хората нямат хляб, до тях не може да достигне и линейка. Мобилните връзки също са прекъснати. В община Ардино има навявания и преспи, които на места достигат до 4 метра височина.

Смолян е без ток и тази сутрин, както и над 100 селища в региона, за които това е трети ден без електричество. Основният път в града е изчистен, но достъп до улиците няма. Достъп няма и до административните сгради в града. В почистването се включиха и неколцина доброволци. Затворен е пътят Девин - Кричим. Пътуващите се пренасочват през направление Смолян - Пловдив. Проходът Превала също е затворен. В цялата област има опасност от свлачища и падащи дървета.

Училищата в областите Смолян и Кърджали остават затворени в понеделник и вторник. Третокласната пътна мрежа и в двете области е затворена. В Смолянско не се допуска и движение на товарни камиони.

В област Пловдив пожарникари и спасители са предприели действия по сигнали за блокирани хора в района на местността "Кръстова гора". В хижа "Христо Смирненски" в източната част на Рила са блокирани 20 души, сред които три деца. Екипи правят опити да достигнат до тях.

Затворени за движение за всички моторни превозни средства са пътищата Черноочене - Паничково - Комунига - Асеновград и Момчилград - Крумовград.

Заради нарушени транспортни комуникационни възли са наложени ограничения за движение по направленията Велинград - Сърница и Велинград - Юндола. Преминаването по пътя Пещера - Батак и Батак - Доспат става задължително с вериги, а товарните автомобили трябва да са без ремаркета