Общината наложи рекордна глоба за „Трамвай Безумие”

Строителите на трамвайното трасе №7 по бул. „България” отнесоха санкция от 620 000 лева

Столичната община глоби рекордно строителите на новото трамвайно трасе на булевард “България” заради некачествен ремонт. Санкцията за дефектите в довършителните работи по обекта е на стойност 620 000 лева, съобщиха от общинската управа.

Сумата е 10% от стойността на договора за изпълнение, а санкцията идва след сигнал на неправителствената организация "Спаси София" до Европейската комисия за случая "Трамвай Безумие".

От Столичната община признават, че строителната фирма, която е получила за ремонта 6.9 милиона лева без ДДС, се е оказала некоректен изпълнител.

“Периодично се констатират различни дефекти по отношение на довършителните работи в резултат на различни неизпълнения на договора от страна на фирмата изпълнител”, коментира Любомир Христов – заместник-кмет по транспорта към Столичната община.

Дефектите са: криво наредени павета и бордюри, нестабилни огради и отводнителни шахти, които от фирмата за строителен надзор – “Софинвест” не са забелязали преди 7 месеца, когато обектът е завършен. За щастие, най-рисковият за преминаващите пътници дефект е отстранен още днес.

От Столичната община успокоиха, че по-сериозни пропуски в ремонта, които да застрашават хората, няма.

“Нямаме констатации на проблеми, свързани с изпълнението на трасето”, обобщи Любомир Христов.

Същата фирма ще прави и част от ремонта около НДК. Причината е, че в Закона за обществените поръчки няма забрана подобни фирми, чиито изпълнения се оказват некачествени, да бъдат допускани да кандидатстват и за други проекти.