Николай Николов: Никога не е имало толкова населени места без ток

Общество

09-03-2015, 10:14

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

850 градове и села са без ток

Продължава снежният ад в Южна България

Възможно е на места възстановяването да продължи с дни

Не е имало такова бедствие от изграждането на настоящата енергийна система. По 36 далекопровода в момента не тече ток, като за някои от тях възстановяването няма да може да стане в близките дни. Това заяви за БТВ директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Той заяви, че служителите на МВР съдействат на Енергийния системен оператор и на електроразпределителните дружества за възстановяването на тока, но щетите са много големи и е възможно възстановяването на места да продължи с дни. Ако времето позволява, днес хеликоптери на ВВС ще облетят и проверят далекопроводите.

„Стотици тонове лед има върху кабелите. Там, където не ледът ги е скъсал, а дървета, съборени от тежкия сняг, са свършили работата”, заяви Николов и допълни, че около 850 населени места остават без ток.

По думите му се предоставя високопроходима техника и на мобилните оператори, за да може да захранят генераторите си. Има готовност да се доставят лекарства, храна и стоки от първа необходимост на труднопроходимите места. Няма информация за бедстващи хора.

Николов заяви, че 17 души в хижа „Христо Ботев” остават блокирани, но са в добро здраве, имат храна и са на топло. Блокирани на Кръстова гора пък са при монасите и също се чувстват добре.

„Повече от 2000 служители на МВР са на крак трето денонощие. Като се имат предвид екипите на ЕСО, енергото и доброволците, повече от 10 000 души са на терен”, посочи шефът на пожарната. Той допълни, че всеки може да се включи с помощ, като желаещите трябва да заявят това в областните щабове или при кмета.

„Доброволците са с нас по-скоро да разчистим пътя, да отнесем лекарства, храни и стоки от първа необходимост. Стотици хора се включват, но единици са тези, които създават шум в медиите”, каза той.

По думите на комисар Николов язовирите се поддържат в обемите, които са разпоредени. В момента два язовира преливат, но без никаква опасност. Предупредени са гръцките и турските власти, посочи той.

Николов подчерта, че именно това е следващият терен, пред който ще бъдат изправени служителите на МВР – топенето на снеговете. Според него добрата новина е, че температурите няма да са твърде високи, за да доведат до бързо топене.