Вдъхват нов живот за стария хотел "България"

Мисия София

09-03-2015, 17:17

Снимка:

stroitelstvo.info

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лавина от нови хотели ще залее София

Спас Русев разкарва "Хилтън" от София

Инвеститор е Българската банка за развитие, която ще вложи 14.2 млн. лв.

Знаковата сграда на бившия хотел "България" в сърцето на София ще заживее втори живот. Това ще се случи след приключването на мащабната реконструкция на старинното здание, която в момента тече с пълна сила. Инвеститор е Българската банка за развитие, която ще вложи 14.2 млн. лв. в реализацията на амбициозния проект, пише „Строителство Градът”.

Сградата на бившия хотел "България" е паметник на културата и е построена в края на XIX век по проект на чешкия архитект Антонин Колар. Архитектурният проект за реконструкцията й е дело на проектантското бюро "Тилев архитекти". Разработката запазва напълно облика на автентичната фасада, зад която обаче ще бъде изградено изцяло нова сграда. Тя ще е с три етажа по-висока от старото  здание.

Изпълнението на проекта е възложено на консорциума ДЗЗД "София", в който участват "Главболгарстрой" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "Ултрастрой" ЕООД и "Строй-Консулт Мениджмънт Груп".

„За реставрацията на фасадата е изготвен специален проект, който предвижда запазването на оригиналния й вид. Ако по време на строителството бъдат разрушени детайли от нея, те ще бъдат възстановени”, обясни арх. Жеко Тилев.

Надстройката се разчленява на три стъпаловидно отдръпнати обема, от които горните два имат единно материално и цветово въздействие - покрити са с цинкова ламарина. Тук е търсена както визуална връзка с покривите на Двореца, така и силуетно съответствие с двата остъклени покривни етажа на БНП "Париба".

Първият надстроен етаж е решен с бяла гладка мазилка, която оформя общ силует с главния корниз на БНП "Париба" и Министерството на отбраната. Вторият обем е отдръпнат назад с 1.20 м и поради по-малката си дължина действа като покривен ризалит с олекотено въздействие. Третият обем, отдръпнат втори път с 1.20 м, повтаря силуета на частично скосения последен етаж на PRBank и продължава надолу с отвесна стена. По този начин проектът освен естетическите плюсове получава повече използваема площ, отколкото вариант с изцяло наклонен покрив, обясняват архитектите.