Парното в София поскъпва с 22 %

Това показват ценовите варианти, изчислени от Комисията за енергийно и водно регулиране

Парното ще поскъпне с близо 22%, в Пловдив с 93,56%, в Бургас с 98%, ако се премахне кръстосаното субсидиране и произведеният от комбинирано производство ток в топлофикациите се продава без добавка за ефективност, пише Телеграф.

Това показват ценовите варианти, изчислени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и представени на депутатите. Европейското законодателство поставя изискването за наличие на подходящи гаранции за недискриминация и липса на кръстосано субсидиране.

В момента топлофикациите с когенерационни модули произвеждат топлинна и електрическа енергия, като последната се изкупува задължително от НЕК за регулирания пазар на преференциални цени, които съдържат добавка за енергийно ефективно производство. Така чрез високата продажна цена на тока, произведен от топлофикациите, се потиска цената на топлинната енергия. Но се натоварва ценовият енергиен микс за регулирания пазар.

Енергийният регулатор е изчислил и представил на депутатите какво би се случило с цените на парното на топлофикациите, ако постепенно се намали добавката към преференциалната изкупна цена на тока от комбинираното производство до пълното й отпадане. От представените ценови варианти се вижда, че ако нямаше преференциални добавки от комбинирано производство, токът от 'Топлофикация София" щеше да струва 151,89 лева, като в този случай топлинната енергия трябваше да струва 103,89 лв. без ДДС. Това е с 18,44 лв./на мвтч повече, отколкото в момента или с 21,79% по-скъпо.