Държавна фирма плаща чужди данъци за имоти в столицата

Сред имотите има дворни места, къщи и апартаменти

Дружеството, което стопанисва дипломатическите имоти - АДИС, години наред е плащало данъци на десетина имота в столицата, които не са негови. Те се водят в активите на дружеството от основаването му през 2001 г., но фактически винаги са били собственост на други физически или юридически лица и дружеството никога не се е възползвало от тях. Това разкрива одит на Сметната палата, пише Труд.

Сред имотите има терени в „Бояна“ и на „Симеоновско шосе“, къща и дворни места в „Студентски град“, апартамент в „Овча купел“, кооперация на бул. „Джеймс Баучер“ и др.

От доклада на Сметната палата не може да се разбере колко е плащал за данъци АДИС. Ясно е само, че това е започнало през 2001 г., когато със заповед на тогавашния външен министър (Соломон Паси - б.р.) тези имоти влизат в капитала на държавното дружество, като преди това са били общински.

Според проверката на Сметната палата обаче Столичната община е заменила или продала тези имоти на частни лица или други фирми, преди да бъдат внесени в капитала на АДИС. Някои от тях, например дворно място от 22 дка в „Студентски град“, дори се оказва едновременно в капитала на АДИС и на общинско дружество.

Не е ясно дали имотите вече са извадени от баланса на АДИС. От Сметната палата казаха, че още миналата седмица са пратили одита на фирмата и на нейния принципал МВнР, които имат срок от 3 месеца да отстранят тази нередност.

От общината вчера не успяха да отговорят защо и кога се е стигнало до тази аномалия и дали реалните собственици на имотите са правили някога опит да си плащат данъците. Деян Кавръков, който бе шеф на АДИС до 2005 г., каза, че по негово време фирмата е проверявана от Сметната палата и тогава такъв проблем не е открит.