Специализирана онкоболница ще лекува 47 000 души годишно (снимки)

Всяка година близо 34 000 души се разболяват от онкологични заболявания

Ремонтираният стационар на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания вече функционира и ще обслужва около 47 000 души годишно. Това каза Йорданка Фандъкова кмет на Столична община пред Sofiautre.

По думите й хората, които се лекуват там вече имат и по-добра възможност за това чрез новооткритото отделение по лъчелечение. „В него има два апарата, единият е за лечение предимно на кожни заболявания, а другият за усложнения“, обясни кметът. Според нея апаратурата сама по себе си не върши работа, трябват и квалифициран персонал, който да работи с нея.

Проектът е част от цялостната програма на Столична община за обновяване и модернизиране на общинските болници. Инвестиция е в размер на пет и половина милиона лева. Сумата е от европейски проекти, съфинансирани от страна на Столична община.

Кметът оповести, че около 34 000 души годишно се разболяват от онкологични заболявания. „Болниците на територията на столицата не са достатъчни и това се вижда. Радвам се, че и в другите лечебни заведения се правят инвестиции, за да може хората да получават навременно лечение, защото няма как да чакат”, категорична бе Фандъкова.

„С новата апаратура и ремонтът, който беше направен в болницата, хората ще имат възможността да получат качествено лечение на още едно място в столицата. Другият важен компонент е, че развитието на общинското здравеопазване продължава в правилната посока”, заяви здравният министър Петър Москов, който също инспектира новата апаратура.