565 населени места са без ток

Над 100 000 потребители в Югоизточна България са без ел. захранване

Обилният сняг и преспите затрудняват работата на аварийните екипи, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред Дарик. Към момента 44 населени места на територията на ЧЕЗ и 521 населени места на територията на ЕВН са без ток.

Възстановено е захранването на по-голяма част на съоръженията на ЕСО. От 44 засегнати електропровода на 110 киловолта, вече е възстановено захранването на 30 съоръжения и към момента остават незахранени 14 електропровода.

Вчера в късните часове са захранени подстанциите „Широка поляна” и „Северни Родопи”, а вече е стигнало захранването до подстанции „Смолян” и „Пампорово”. Екипи продължават да работят за възстановяване на захранването на подстанции „Мадан”, „Конски дол”, „Ерма река”, „Ардино” и „Велинград”. Там от 14 изключени подстанции на 7 март днес остават незахранени 6.

Най-тежка остава ситуацията с прекъснатите електропроводни линии от 110 киловолта в Печинско, в района на Кърджали, Хасково, Рудозем и Мадан, които все още са без захранване.
Екипите на ЕСО работят усилено и вече четвърто денонощие без прекъсване. Работят около 40 екипа в цялата страна, мобилизирани са хора и техника в най-критичните места в южната и югоизточна част на България.

Енергийният министър отчете, че се работи добре и с ЕРП-тата. „Нека да се справим с тази критична ситуация и може би трябва да оформим сериозен дебат във връзка и с инвестициите, които електроразпределителните предприятия трябва да направят в своята електропреносна мрежа. Разбира се, ние ще анализираме и състоянието на електропреносната мрежа на ЕСО. В много кратки срокове трябва да започне подобен дебат, за да бъдем наясно с действителното състояние на нашата електропреносна система, да не се стига до подобни ситуации”, каза министърът.

Теменужка Петкова отчете, че подобни снегове в този район на страната не се помнят в последните 30 години.

Министърът каза, че в Западна България – територия, която обслужва ЧЕЗ, 44 населени места са без захранване, като се касае за 3682 потребители, а на територията на ЕВН – Югоизточна България, населените места без ток са 521, което обхваща над 100 000 потребители.