Община Сливен спести 5 000 лева за отопление през януари

Очакваните резултати за икономиите през февруари са приблизително същите

Община Сливен е реализирала икономия от 5 000 лева за отопление на двете сгради на институцията през месец януари тази година. Консумацията на топлоенергия е оптимизирана с 22% благодарение на предприетите от общината енергоспестяващи мерки, съобщи кметът Кольо Милев. Той поясни още, че на месец за отопление общината плаща около 12 000 лева, а сега са спестени почти половината средства.

Очакваните резултати за икономиите през февруари са приблизително същите, посочи Станимир Механджийски, представител на фирма "Енопта", с която общината работи по осъществяването на енергоспестяващите дейности. Специалистът допълни, че мерките са предприети след направено обследване на сградите на общината, анализиране на данните за разходите през последните години и текущото състояние на отоплителните системи.

За да се получи оптимизация на разходите за топлоенергия в абонатните станции са поставени "интелигентни" контролери за управление, които изчисляват нужната температура за отопление на сградата или входа съобразно температурите навън. Данните от контролерите в енергийните центрове се предават към център на фирмата, където професионалисти управляват и настройват системите на дневна база така, че да работят оптимално, въвеждат графици, в зависимост от начина на използване на сградата, следят климатичните промени и др.