Бъчварова си хареса главен секретар на МВР

Кандидатът е от досегашния екип на ексминистъра Веселин Вучков

Запознах се с всички възможности за главен секретар и избрах тази, чиято биография ми е направила най-силно впечатление. Това каза пред журналисти в парламента новоизбраният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на Bulgariautre. Тази кандидатура е от досегашния екип на министър Вучков, поясни Бъчварова.

„Реформата на МВР с г-н Вучков сме я обсъждали и съм я приела. Тя ще продължи така, както е записана”, допълни министърът. Тя обясни, че не може да се даде точна дата за реформата, защото иска първо да влезе в министерството.

Румяна Бъчварова изрази благодарност към дебатите и всички изразени мнения по нейното назначаване. „Уверих се, че така, както аз разбирам приоритетите в МВР, ги разбират и всички парламентарни групи. Приех номинацията като политическо решение – не само в личен план, защото в политически план смятам, че това е необходимо на МВР. Имам готовност да работя изключително много и да се справя с проблемите. Държа да има приемственост в работата на МВР”, категорично заяви новоизбраният министър.

„Няма да се откажа от реформата, защото смятам, че за нея няма алтернатива. Най-доброто в управленската дейност е прозрачността, откритостта и отчетността. Ще се опитам да направя това в МВР. Гражданите заслужават да имат модерно МВР и да нямат проблем в контактите си с него”, посочи Бъчварова. Първият ангажимент, с който тя се ангажира, е всичките й външни срещи да бъдат публично известни и обявявани още вечерта.

По отношение на притесненията на премиера Бойко Борисов за разклащане на етническия мир, тя каза: „Надявам се, че този тон се използва само в пленарна зала за преки политически цели и се надявам българите да не се поддадат на този род отношения”.

Непосредствено преди гласуването в пленарна зала от трибуната Бъчварова заяви, че когато е приела номинацията, го е направила с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи, от политики и има достатъчно капацитет на професионално ниво.

„Аз влязох в политиката като социолог, сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си, в рамките на този мандат съм натрупала доста опит, участвала съм във всички консултативни съвети за национална сигурност, занимавала съм се с конкретни казуси и съм работила с г-н Вучков, с когото от 2008 г. работим по програмата за сигурност на ПП ГЕРБ. Приех тази номинация, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена, разработена и няма никакви колебания за посоката, в която трябва да се върви”, поясни Румяна Бъчварова.

Като основни проблеми, които стоят за решаване, тя очерта битовата престъпност, организираната престъпност, миграционната вълна, корупцията, включително и в МВР, реформата в МВР.

„Аз съм убедена, че реформата в МВР няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността”, заключи Бъчварова.