Всеки лев, инвестиран в култура се връща като инвестиция за София

Софийският университет и Столична община откриха Академията за мениджмънт в културата

Всеки лев, инвестиран в култура, въвлича хората в духовно развитие и се връща многократно като инвестиции за София, хората и бизнеса. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на пресконференция по повод началото на годишната програма за 2015-2016 година на Академия за мениджмънт в културата, предаде Агенция "Фокус".

„С Академията за мениджмънт в културата показахме нашето разбиране за устойчиво развитие в културата. Стартът на Академията беше поставен през изминалата година. Софийският университет се ангажира с обучението на хората от Академията. С този проект показахме нашето разбиране за устойчиво развитие в културата. Усилията ни не са били напразни - създадохме много модели, които сме готови да продължим. Нашите разбирания и политика са заложени до 2023 година. За мен остава най-важната задача да покажем, че инвестиците в културата са важна част за сферата на икономиката", заяви Фандъкова.

"Тази година решихме да се обърнем към представителите на чужди културни институти за помощ и съвместна работа, да се развиваме ние и най-вече хората от сферата на културата. Помолихме за участието на обучители. Един от най-важните ни партньори е директорът на Гьоте - институт България, а вече имаме и нови партньори, които се включиха в този проект", каза още Фандъкова. Столичният кмет посочи, че миналата година са се дипломирали 25 души от София, Перник, Благоевград и Кюстендил, като уточни, че обучението е едногодишно и има сертификат за мениджъри от СУ "Св. Климент Охридски", уточни Фандъкова.

„Малката причина за появата на Академията беше по повод 125-ата годишнина на Софийския Университет”, каза доц. Георги Велчев заместник декан на Философския факултет на СУ.

„Сключихме едно рамково споразумение със Столична община и 2 години по-късно е изпълнена първоначалната мисия и продължава да се развива. Съчета уменията и опита на хората в областта на културата с чисто академичните и законови граници", заяви доц. Велчев.