Столична община удвоява всеки лев, дарен за култура

Днес обявяват първата програма на Фонд за иновации в културата

Столична община ще обяви първата програма на Фонда за иновации в културата. Това ще стане на събитие днес (21 юли) от 11:00 часа в галерия "Васка Емануилова", на бул. "Янко Сакъзов" 15, информират от пресцентъра на СО.

Фондът представлява иновативен модел на публично-частно партньорство, който се създава за първи път в България и е в подкрепа на съвременното изкуството и култура.

Финансовият ресурс на фонда се събира от частни дарители (компании и физически лица), които вярват, че културата и изкуството са динамична сфера, допринасяща за икономическото развитие на градовете и регионите. Събраните финансови средства от дарителите се удвояват от бюджета на Столична община.

Фондът отделя процент от набраните годишни средства за капитализация, а с останалите финансира проекти на конкурсен принцип в сферата на съвременното изкуство и артистични иновации.

Той се администрира от Асоциация за развитие на София, като приоритетите и програмите му се подготвят от Консултативен съвет.

Подробна информация за дейността на Фонда ще бъде представена от кмета на СО Йорданка Фандъкова, основните му дарители и членове на Консултативния съвет и Асоциация за развитие на София.