Строги мерки в Бургаско, заради зараза с туларемия

Животът

11-03-2015, 14:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вземат мерки срещу туларемията в Сливен

Болестта е при селските стопани, става чрез ухапване от насекомо

Общинската епизоотична комисия предприе мерки за спиране на разпространението на болестта туларемия, съобщиха от общината. Заболяването се среща често при хора, които са селскостопански работници. Заразяването става чрез ухапване от насекоми, въздушно-прахов път и след консумация на заразена храна и вода.
Мерките предвиждат да се проведе дератизация и дезакаризация на терените, които са общинска собственост. Предписанията на комисията предвиждат още да се вземат мерки, които да ограничат достъпа на гризачи до помещенията, хранителните продукти и водоизточниците. Необходимо е също да се избягва консумацията на вода от непроверени източници, а плодовете и зеленчуците да се измиват обилно преди консумация. Наложително е използването на лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности. Комисията ще изисква строг ветеринарен контрол над месото от дивеч.
Заради започващата ваксинация срещу болестта син език собствениците на животни, които нямат споразумение за обслужване на животновъдния обект, е необходимо да сключат договор по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Важно е да се знае, че ваксината се заплаща със средства от Държавната профилактична програма, а собствениците на животни ще заплащат единствено стойността на манипулацията по нейното поставяне, напомнят от Общинската епизоотична комисия.