Вземат мерки срещу туларемията в Сливен

14 случая на опасната инфекциозна болест са регистрирани за последните два месеца

Във връзка с връзка с регистрираните вече 14 случая на заболяването туларемия в различни областни на страната от началото на 2015 година, Областната епизоотична комисия в Сливен излeзe с препоръки кметовете на населените места.

Със заповед на Областния управител e разпоредено незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването туларемия на територията на областта.

Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Сливен трябва да създаде организация за запознаване на лечебните заведения в областта с проблема и насочване на вниманието им към възможността за възникване на туларемия в област Сливен.

Ръководителят на Ловно-рибарски съюз Сливен има за задача да информира ловците за основните мерки за предпазване от туларемия чрез предоставен от РЗИ Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Сливен информационен материал.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с много висока устойчивост: в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите на кърлежите – до 8 месеца. Пряката слънчева светлина убива тези бактерии за 20 мин, температура от 60 градуса по Целзий – за 5 минути, дезинфектанти – също за няколко минути.

В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни. Първостепенно значение като източник и резервоар на инфекцията в природата имат мишевидните гризачи (полски и домашни мишки, воден плъх) и зайците.

Инкубационният (скрит) период е между 3 и 30 дни. Болестта най-често започва с треска, главоболие, обща отпадналост, болки в мускулите на цялото тяло, висока температура (до 39-40 градуса по Целзий). Следва развитие на разнообразни клинични форми със засягане на лимфните възли в различни органи и системи. Лечението на заболелите следва да се провежда в Инфекциозно отделение.