Очакваме 19 млн. евро за превенция на свлачища

Машини ще разчистват пътища от паднала скална маса в най-тежките участъци

Подготвяме програма, с която ще кандидатстваме по Оперативна програма „Околна среда”. 19 млн. евро са насочени там и се надяваме с този ресурс да положим усилия за превенция на свлачища. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на изслушване в парламента, предаде репортер на Bulgariautre. Въпросът по темата за очаквания за активизиране на още свлачища дойде от независимия депутат Ана Баракова.

„Очакванията ни, особено в регионите, които бедстват – Смолянска, Кърджалийска и Пазарджишка област, са да се активизират свлачища покрай пътищата Кричим-Девин, при Чепеларе, в Смолянска и Пазарджишка област”, уточни Павлова.

Министърът обясни, че причината е, че планината Родопи е предразположена към такива свличания и срутища. „Скалите там в последните години са подложени на изветряване в дълбочина. Това е довело скалите да загубят своята якост. Това води до скална маса, която буквално се срива”, поясни Лиляна Павлова.

Регионалният министър заяви, че според предприетите мерки е заложено всички машини, които и сега работят в бедстващите райони, да останат на място през пролетта и лятото, за да може пътищата да бъдат разчиствани. В най-критичните райони – особено около пътя Кричим-Девин, пък ще бъдат направени допълнителни мостови съоръжения.Тя предупреди, че топенето на снеговете ще усложни ситуацията. „Очакваме свлачища, срутване на пътища, покачване на нивата на реките. Държавата е тук, на мястото си”, увери Лиляна Павлова.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че обстановката продължава да е усложнена. „Нивото на р. Марица при Свиленград продължава да е с код оранжев на предупреждение, същото се отнася за р. Тунджа при Елхово.

Повишено внимание имаме за водосбора на р. Арда”, каза тя.

„Предприехме спешни мерки и пакет от действия, които трябва да бъдат предприети незабавно от всички отговорни институции. Вчера взехме решение, което да координира всички действия при преодоляване на последиците”, отчете министърът.

Сред мерките за предотвратяване на потенциален риск от наводнения Василева посочи собствениците на язовири и техните оператори да осигурят свободен обем, така че да нивата на язовирите са безопасни; областните управители, кметовете и „Напоителни системи” да осигурят проводимост на критични участъци по речните корита, както и да предприемат спешни действия за укрепване на защитни съоръжения при необходимост.