Общината търси варианти за спасението на Пета градска

Вчера от болницата поискаха финансова помощ в размер на 5 млн. лева

Столичният общински съвет търси възможни решения за помощ на Пета градска болница, която в скоро време може да изпадне във фалит, предаде репортер на Sofiautre.bg. Вчера от лечебното заведение поискаха 5 милиона лева помощ от общината.

"Подобно директно финансиране е невъзможно. Все пак ръководството на дружеството и Общинския съвет търсят възможни варианти за спасяване на болницата", обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кметът поясни, че общинските болници, както и държавните са самостоятелни търговски дружества - такъв е законът. При тази ситуация дружеството и мениджмънта на дружеството са длъжни да следи много внимателно приходи и разходи и да не допуска трупане на задължения.

Фандъкова призна, че голяма част от болниците са в тежко финансово положение.

"Някои от тях обаче изплуваха, благодарение на добро управление и се развиват много добре. Чудесен пример са Пъра градска болница, "Св. София", Онкологичната общинска болница, която има инвестиции от над 6 милиона лева европейски средства. Тези болници са добрия пример за управление", каза столичният кмет.

Вчера в бюджетна комисия бе изразено становище, че правилната тенденция е да бъдат закривани някои от ДКЦ-тата, за да може да се насочи финансирането към общинските болници, които работят.

"Не трябва да се смесват болниците и ДКЦ-тата.  Все пак Диагностично-консултативните центрове по кварталите имат своите функции и не може въобще да говорим за затваряне им", категорична бе Фандъкова.