Столичният общински съвет умува за бъдещето на Топлофикация

Концесионна процедура е вариантът, който най-добре отговаря на изискванията на СО за промяна в управлението на „Топлофикация – София”

Според доклад на работна група привличането на частен партньор чрез концесионна процедура е вариантът, който най-добре отговаря на изискванията на СО за промяна в управлението на Топлофикация София . Това каза Николай Стойнев заместник-председател на Столичния общински съвет.

"Една от точките, които разгледахме днес на заседанието на столичния общински съвет бе за състоянието на „Топлофикация – София”. Имаше работна група назначена със заповед на кмета на Столична община, в която влизаха представители на различни политически сили в общинския съвет и представители на администрацията, която да разгледа работата на консултанта във връзка с промяна в управлението на „Топлофикация” и да одобри този доклад и да препоръча следващи действия", посочи Стойнев. 

По думите му, докладът анализира обективно състоянието в дружеството, разглежда различните варианти за публично-частно партньорство, за привличане на частен инвеститори за покриване на някои частни въпроси. 

„Свързан е със задълженията на „Топлофикация”, които са натрупани в минали периоди, с инвестициите за техническо обновяване на дружествата и собствеността да се запази като 100% общинска”, заяви Николай Стойнев. 

„На базата на тези основни изисквания са оформени 10 варианта с различни разновидности и препоръчват един от тези, който според тях най-добре отговаря на изискванията на Столична община, а това е привличане на частен партньор чрез концесионна процедура. За да може да вземе общинския съвет такова решение е необходимо да бъдат извършени подготвителни действия, да бъдат подготвени такъв тип анализи – финансово-икономически и екологични анализи , на базата на които да може да се вземе окончателно решение”, добави той. 

"Това, което взехме днес като решение е да бъде изготвени съответните анализи, които след време ще позволят на СОС да вземе окончателно решение за управлението на дружеството", каза още Стойнев.