Спадът на руски туристи няма да е катастрофален

Руснаците, купили имоти в България, ще летуват тук

Ситуацията с летния туристически сезон е критична, но няма да се стигне до срив на пазара. Предстои през лятото да бъдат обслужени над 7 милиона български и чуждестранни туристи и създадени 320 хиляди работни места, заедно със съпътстващите отрасли. Това каза в интервю за Bulgariautre Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Действително ще има спад от руския пазар. Очаква се руските туристи да са с около 160 хиляди по-малко в сравнение с миналата година. Но това е политика на руското правителство за 2015 година. То иска да увеличи вътрешните пътувания в Русия. Очаква се броят на туристите, които излизат зад граница да намалее с близо 8 милиона, при 17 600 000 руски туристи, пътували в чужбина миналата година, поясни Драганов.

Той допълни, че дестинации като Турция, Тайланд, Кипър, Гърция, Египет прилагат огромен инструментариум за привличане на руските туристи.
Трябва да сме готови за това, че ще има спад на руски туристи, но няма да има катастрофа. Очакваме над 450 хиляди руснаци да посетят България не само с цел туризъм. Много от тях имат закупен втори дом в нашата страна. Други имат икономически интереси. Така че като цяло в България и тази година ще има руснаци. От друга страна България се явява като нискобюджетна туристическа дестинация спрямо руския пазар, т.е. ние във всички случаи сме по-евтини от Турция, Тайланд, Египет, всички тези страни. Когато руските граждани идват в своя втори дом, закупен тук в България и пазаруват от близкия супермаркет, няма друга дестинация, която да им предложи толкова евтино прекарване на летните месеци, посочи Румен Драганов.

Той е категоричен, че най-голямата ниша за привличане на повече туристи е скрита в българския пазар.
Миналата година е отчетено 36% увеличение на пътуванията на българи през месец юли към съседни страни. Първото, което трябва да се направи, е активизирането на българския пазар. Незабавно трябва да се пристъпи към създаването на система от ваучери за почивка като елемент от социалната политика на предприятията, с които да се инициират допълнително на вътрешния пазар 160 000 почивки още това лято. Така ще могат да се привлекат и членове на семействата на ползващите ваучери, а като цяло това би подобрило местната икономика, заяви още председателят на Института за анализи и оценки в туризма.

Още четете в рубриката "Интервю"