Храни, за които не знаете, че са вредни

Придържайте се към пресните храни

За съжаление голяма част от храните, с които си мислим, че я поддържаме в добра форма, вършат тъкмо обратното. Пакетираните "полезни" храни са един от най-големите митове.
Например бисквитите с голямо количество фибри, онези, които хапваме пред компютъра, заблуждавайки се, че това няма да се отрази на фигурата ни, не предлагат на организма същите здравни ползи, които може да усвои от консумацията им в непреработен вид, пише "Всеки ден".
Това може да се получи от хапването на бобови култури и пълнозърнести храни. Това е така, защото преработените фибри нямат нужната лепкава текстура и обем, които имат непреработените.
Следователно не могат да регулират холестерола и храносмилането и да ги поддържат в нормална форма.
Пакетите с овесени ядки, които се приготвят толкова бързо, защото самите те са преработени достатъчно много, се смилат със същата скорост от организма. Това означава, че имат висок гликемичен индекс.
Овесените ядки, които се готвят по-бавно, са и по-малко преработени, имат нисък гликемичен индекс и ще ви държат сити чак до обяд.
Готовите сосове за салата или барбекю, които са толкова лесни за употреба, защото не се налага да мислим коя подправка ще е най-подходяща за ястието. Но за съжаление, повечето сосове и течни подправки съдържат ненужно количество добавена захар, която вие не искате, а и не трябва, да поемате с храната.
Например в 220 грама сос за барбекю се съдържат 21 грама захар, а нискомасленият му вариант може да съдържа до 2 пъти повече захар.
Сорбитол, изкуствен подсладител, който се намира в много "диетични" храни, води до подуване на корема и стомашно неразположение.
Заместителите само карат тялото ви да очаква калориите и когато не му стигат, това предизвиква по-голям глад и... нататък картината е ясна.
Пример за такива "залъгалки" са десертите с овесени ядки, сушени плодове, понякога примесени с малко шоколад и разбира се, без никаква захар.
Фокусът на статията е, по-скоро, насочен към това да покаже вредата от пакетираните храни, чиито етикети гръмко уверяват, че липсата на захар и наситеното съдържание на фибри за всичко, от което имаме нужда.
Един съвет, не им вярвайте и се придържайте към пресните храни. Опитвайте се да си набавите необходимите хранителни вещества и микроелементи от непреработени храни.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"