Бедствието в Смолян: Доброволците получават награда 10 кубика от разчистени дървета

Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани, ще бъдат наградени и водачите на тежкотоварни машини

Взехме важно решение за доброволците, които се включиха в разчистването на пътищата - на всеки да се даде право да получи по 10 кубика от падналите дървета. По този начин хем ще им благодарим, хем ще разчистим възможно най-бързо всичко около електропроводите, горите, пътищата, каза министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на оперативния щаб в Смолян.

На щаба присъстваха кметовете от областите Смолян и Кърджали, които лично докладваха на премиера проблемите по места.

"Хубавото е, че всички кметове от различни партии са тук. Ние тук сме едно, всички виждат и знаят, че снегът не е 50 см. Който има против това, което казвам, да дойде в щаба и да пита, да види как едно Кирково или Ардино, които имат по 300 км между махалите път, как се чистят", коментира министър-председателят. Той благодари на кметовете, военните, пожарникарите, пътната агенция, червения кръст, доброволците, на лекарите и медицинските сестри, които работят денонощно в тежката ситуация.

Премиерът изказа специална благодарност и обяви, че ще бъдат наградени водачите на огромните тежкотоварни машини, които с риск за живота си са работили по 20-30 часа, прекарвайки машините по тесните планински пътища, за да отворят пътищата до махали с по 20-ина души. "Те рискуват живота си и това не е шега, всички хора са се справили блестящо – и като координация, и като напрежение, за да доставят вода и хляб на бедстващите", коментира Борисов.

След заседанието на щаба стана ясно, че до дни трябва да пристигнат 20 агрегата, които ще бъдат раздадени на малките села и махали, до които в момента не може да бъде възстановено електрозахранването и чакат, на пътната агенция, на регионалното министерство.

Стопаните, загубили животните си в тежката зима, ще бъдат компенсирани. Размерът на обезщетенията ще бъде определен допълнително, като до заседанието на правителството в сряда кметовете трябва да представят сметки за загубите. Те ще бъдат компенсирани и за разходите, които са направили за закупуване и доставяне на храни и лекарства до откъснатите села и махали.

Два рак-трака от Русе са докарани в Смолянско да доставят вода, лекарства и хляб. Общините ще бъдат компенсирани за тези разходи.

Ще бъдат подготвени промени и в две наредби – 8 и 16, които касаят сервитутите и просеките. Когато са връщани горите, сервитутите не са били уточнени, обясни премиерът и допълни, че по подобие на проблема и ограбваната КТБ, заедно с всички партии трябва да се подготвят промени и те да бъдат направени. "Електропроводите са начупени като клечки, цялата мрежа е срината. От вторник или ще има кабели, или ще доставим генератори", посочи Борисов.

"Пътят Девин – Кричим така е правен, че са си оставили ръцете, милиони ще трябват да се поправи", коментира премиерът.

Той уточни и че предстоят разговори с КРС, за да се разбере могат ли да бъдат санкционирани мобилните оператори, два от които оставиха без покритие Смолянско и Кърджалийско.