И Ботев удари ЦСКА, изхвърли Левски от първата шестица

„Канарчетата” спечелиха убедително с 2:0 в Коматево

Ботев победи ЦСКА в последен мач от редовния сезон на А група и си осигури място в първата шестица от плейофите на първенството. „Канарчетата” заеха последната 6-а позиция, изпреварвайки Левски с 2 точки. „Сините” останаха с 34 т. и за първи път в историята си ще завършат на позиция извън първите 6 в първенството.


За ЦСКА това беше трета поредна загуба в първенството, който остави „червените” на 3 точки зад лидера Лудогорец. С представянето си обаче ЦСКА остави съмнения дали игра на 100% срещу Ботев, тъй като и двата гола за пловдивския тим паднаха след груби грешки в защитата на „червените”.

 

В състава на домакините липсваха наказаните Мариян Огнянов и Цветелин Чунчуков. Наставникът на червените Стойчо Младенов пък бе извършил четири промени в сравнение с предишния шампионатен двубой срещу Берое. На местата на Оршулич, Галчев, Милисавлевич и Йоахим започнаха Причиненко, Маркиньос, Соарес и Николич.

 

Срещата започна равностойно, като постепенно Ботев започна да взема надмощие. Удар в 9-ата минута на Йордан Христов мина над вратата, а ЦСКА отвърна чрез Маркиньос, който в 16-ата минута стреля с глава, но право в ръцете на вратаря.

 

В 18-ата минута обаче отбраната на ЦСКА допусна колективна грешка. След един непряк свободен удар Златков се озова сам отляво. Той центрира, при което Милен Гамаков беше оставен непокрит и с глава прати топката в горния десен ъгъл на Дивиш.

 

Ботев продължи да бъде по-активният отбор и имаше нова възможност в 25-ата минута.  Чудесен пас на Цветанов изведе Иван Цветков на отлична позиция, който стреля с глава, но вратарят изби, а и беше отсъдена правилно засада.

 

Последва много борба в центъра на терена и липсва на чисти положения пред двете врати. Към края на мача Петър Пенчев направи смени, за да заздрави защитата на тима, с което напрактика затвори мача.

 

В 39-ата минута отбраната на „армейците” отново сгреши фатално. Сънди пропусна една топка и тя се озова в Балтанов отдясно, който излезе сам срещу Дивиш и го преодоля технично за 2:0.

 

През втората част Стойчо Младенов направи офанзивна смяна и пусна в игра Жоаким на мястото на Бъркляча. Въпреки това Ботев беше отборът, който създаваше повече опасности. В 50-ата минута Пламен Николов, оставен сам в наказателното поле, засече топката след центриране от корнер, но не го направи добре и топката излезе в аут.

 

До края на мача темпото падна, като изобилстваше борбата в центъра на терена. ЦСКА не успяваше да стигне до нищо опасно пред Стаховяк, докато треньорът на Ботев Пенчев направи няколко дефанзивни смени и напрактика затвори мача.

 

Съставите на двата отбора:

 

Ботев:

 

Адам Стаховяк, Даниел Златков, Пламен Николов, Филип Филипов, Йордан Христов, Лъчезар Балтанов, Милен Гамаков, Божидар Васев, Томаш Иршак, Момчил Цветанов, Иван Цветков

 

ЦСКА:

 

Якуб Дивиш, Александър Тунчев, Тончи Кукоч, Денис Причиненко, Венцислав Василев, Стивън Съндей, Маркиньос, Тони Силва, Луис Соарес, Марио Бъркляча, Стефан Николич