Смолянска област пред риск да се окаже тотално откъсната от света

Свлачищата до село Югово ще бъдат разчистени най-рано утре, ако няма усложнения

 Смолянска област е изправена пред реалния риск да се окаже напълно откъсната от света. И днес остава затворен за движение пътят Асеновград - Смолян в района на село Югово, където вчера се изсипаха тонове камъни. Това съобщи за ПловдивУтре дежурния в Областно пътно управление.

Екип от алпинисти със специални хидравлични възглавници и крикове днес ще  се качат  на скалите над срутището край Юговското ханче и   ще започнат обрушаване на скалните парчета. След като бъде свалена тази скална маса, ще бъде преценено, дали са необходими допълнителни взривни работи. 

По информация на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, целият поток от автомобили е насочен да ползва като обходен път отсечката Девин –Кричим. По пътя са пуснати и редовните междуградски автобуси по линията Смолян – Пловдив, съобщиха от автогарата в Смолян. Отсечката обаче също е проблемна, тъй като и там  са станали още три малки срутвания и ако се забави разчистването край Юговското ханче, има опасност връзката със Смолян изцяло да бъде прекъсната.

Пътят Асеновград – Смолян може да бъде отворен най-рано утре. Това съобщи  ръководителят на Агенция "Пътна инфраструктура"инж. Лазар Лазаров, който е на мястото на срутването.

От Областно пътно управление Пловдив съобщиха още, че поради разрушена настилка е затворен за движение участък от пътя Белица-Загражден-Давидково. Затворен е все още и пътят Леново-Поройна, заради наводнен участък. Остава забраната за движение по пътя Пловдив-Ситово-Лилково, в началото на село Храбрино, където заради пропадане на пътната конструкция е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона. За лекотоварните автомобили движението се отбива по обходен път. Проходът Троян–Кърнаре остава затворен за движение на всички моторни превозни средства.

Вижте фоторепортаж