Музикант от ранга на Паганини идва за първи концерт в София

„Бунтарят” Камерън Карпентър ще представи в София “ALL IS VANITY” - специална програма в две части

Лошото момче на органа Камерън Карпентър е най-известният органист в света и единственият с номинация за „Грами”. Той идва за първия си концерт в България на 14 юни в зала 1 на НДК, пише Блиц.

Известен e с това, че винаги излиза на сцената със своите специални обувки - те трябва да са непременно удобни и меки, за да може да „танцува” с лекота по педалите на органа. А колкото по-бляскави са – толкова по-добре, като често за дизайна им се грижи самият музикант. Номинацията за „Грами” идва след соло албума “Revolutionary” през  2008 г., когато световната музика преоткрива модерното звечене на органа.

Изключителен виртуоз, композитор и екстравагантен шоумен, който е обиколил многобройни авторитетни музикални сцени (включително Берлинска филхармония), Камерън Карпентър пристига в София със своя уникален дигитален орган. Инструментът e лично проектиран от Карпентър и специално изработен за него от пионерите в бранша “Marshall & Ogletree”. Това е единственият подобен в орган в света, който позволява на музиканта да пътува и да изнася концерти навсякъде.

„Бунтарят” Камерън Карпентър ще представи в София “ALL IS VANITY” - специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., а също и свои авторски парчета Карпентър („Парафрази и аранжименти на песни” от Дж. Гершуин до П. Клайн и „Музика за един въображаем филм”). Именно последната, той представи за първи път през март 2014 г. в Lincoln Center, New York насветовната премиера на уникалния тур-орган.

Единствен по рода си като дизайн, размери и технически характеристики, дигиталният орган съчетава в себе си класиката със съвременното звучене, добавяйки новаторска художествена стойност по време на изпълненията. Инструментът е сбъднатата мечта на колоритния музикант, който от сцената успява да счупи клишетата и да ви потопи в съвършено нова вселена от емоции.

Дигиталният орган пътува, разпределен на части в два огромни тира от по над 7 тона, а сглобяването му на сцената отнема половин работен ден. Билетите за концерта на Камерън Карпентър вече се продават онлайн и на място в НДК.