Заливат ни с нова доза лъжи за безплатното саниране!

Мисия Бургас

16-03-2015, 13:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старт на нова кампания за саниране в Бургас

Анонимни плакати плашат хората с нови сметки, които ще им бъдат начислени

В Бургас започна поредната нечиста кампания с лъжи за безплатното саниране на панелните блокове. На различни места в града са разпространени афиши, които съдържат заблуди и неверни факти. В текста се казва, че собствениците на апартаменти трябва да създават ООД. Това, категорични са от община Бургас, не отговаря на истината.

Програмата за безплатно саниране изисква да се учреди сдружение на собствениците. То се създава за период от 5 години и се прави заради гаранционния период, който се дава след санирането на жилищната сграда. По смисъла на закона сдружението е юридическо лице без собственост, а създаването му се изисква по Закона за управление на етажната собственост. Сдружението не може да извършва стопанска дейност, която да доведе до задлъжняване на хората. 
В текста на разпространения афиш се казва още, че санирането е безплатно, а другите ремонти се плащат, което също не отговаря на истината. Програмата за енергийна ефективност включва укрепване на сградата, обновяване на общите части на сградата - покрив, фасада, стълбище и други. Пакетът от безплатни мерки за енергийна ефективност включва поставяне на топлоизолация и смяна на дограма, врати и прозорци, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части. Мерките включват още изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на ел. инсталацията на общите части и внедряване на енергоефективни мерки в асансьорите. 
Друго невярно твърдение, от афиша, е че собствениците ще доплащат за ремонтите, а тези, които не могат да го направят, ще изгубят апартаментите си. Мерките за енергийна ефективност се финансират на 100 процента от държавата, а собствеността на хората е напълно защитена. 
"Домът на всеки е неприкосновена собственост и всеки има право да се разпорежда с апартамента си", поясняват експертите от Община Бургас.
Важна подробност е, че Програмата за саниране не изисква собствениците на жилища да представят нотариални актове при кандидатстването за финансиране. Това само по себе си е гаранция, че никой не може да бъде ощетен имуществено, поясняват експерти от Програмата за енергийна ефективност.
Плакатът, чрез който се разпространяват лъжи за безплатното саниране, е анонимен. Неговият автор не се е представил с име и лице. В същото време в Община Бургас действа работна група, която всеки ден разяснява на гражданите как могат да участват в Програмата за енергийна ефективност.