Пенсионната реформа няма да е готова до края на март

Има идея прехвърлените средства от частните пенсионни фондове към НОИ да отиват в резерва

До края на март няма как да се стигне до съгласие по отношение на пенсионната реформа. Това заявява в интервю за вестник „Преса” вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

До този момент на консултациите, които бяха организирани от Калфин, са успели да разглобят всички теми и проблеми и те да се обсъдят подробно. В формата на консултациите участват представители на работодатели, синдикати, на соицалното министерство, на финансовото министерство и др.

Според коментара на Калфин при толкова много участници е нормално да има и различни мнения. Има съгласие за това, че системата не работи добре, но оттам нататък мненията се разминават.

Според Ивайло Калфин ако досега е бил в ролята на медиатор, оттук насетне предстои неговата политическа воля за реформи.

„В момента, в който направим пакет от мерките, аз ще настоявам за приемането му с целия политически авторитет и инструментариум, какъвто има един министър. Всички сме убедени, че промяна в пенсионната система трябва да има, затова всеки трябва да направи някакви отстъпки”, коментира още Калфин.

В интервюто социалният министър обяснява, че Министерство на финансите вече се занимава с подготовката на законодателството, което е свързано с пенсионните фондове.

Според Калфин идеята е прехвърлените средства от частните пенсионни фондове към НОИ да отиват в резерва, в Сребърния фонд, за да има многократност в решенията, т.е. възможност за обратен ход – от НОИ към частен фонд.

Мнението на Калфин е, че прехвърлянето на средства в Сребърния фонд на практика означава неутралност на операцията по отношение на държавния бюджет.