Столична община избра без конкурс фирмите за почистване на София

Сключените договори са за срок до приключване на откритата процедура за избор на изпълнител

Стартиралата на 27.06.2014 г. открита процедура за избор на изпълнител за  събиране, транспортиране на отпадъци и почистване на територията на Столична община все още не е приключила, съобщиха от общината.

Това е повторно обявяване на процедурата, след като първото решение за откриване на процедурата  от  27.02.2014 г. беше отменено от  КЗК. Втората процедура също мина през процедура на обжалване, като КЗК и ВАС се произнесоха в полза на възложителя – Столична община.

Това обаче доведе до значително забавяне в сроковете за провеждане на процедурата. Офертите за процедурата бяха подадени през декември 2014 г. Подадени са 18 оферти за 7 обособени позиции. Това предполага голям обем от документация, която изисква технологично време за изчитане, проверка и оценка.

Пет от договорите с почистващи фирми, сключени през 2010 г., изтичаха на 1 март 2015 г. За да осигури всекидневното почистване на София и с оглед на факта, че откритата процедура все още не е приключила, на 20 февруари 2015 г. Столична община обяви процедура на договаряне без обявление.

Този тип процедури преминават през предварителен контрол от Агенция по обществените поръчки, която се произнася за законосъобразността с оглед на представените мотиви. На 23.02.2015 г. АОП дава становище, че изборът на процедура е законосъобразен.

Сключените договори са за срок до приключване на откритата процедура за избор на изпълнител.