Стойчо Младенов трябва да остане на "Армията"

Спорт

17-03-2015, 12:33

Снимка:

LAP.bg

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стойчо Младенов хвърля оставка при загуба от Ботев Пд

Екзекутора на Ливърпул се чувства в свои води, когато е преследвач в колоната, а не водач

И така за загубата в Коматево няма фен на ЦСКА, който да се сърди. Оттук нататък е важно как ще се развият нещата в така наречените и напечени десет финала от плейофите в първата шестица.

За тази цел Стойчо Младенов  не трябва, а е задължително да остане на „Армията“.  Още в събота на мача с Берое ще се види дали ЦСКА, така както го е правил и друг път, може да преодолее кризата, в която е изпаднал. С оглед на историческите дадености на армейския клуб, би трябвало това да стане.

 

Точно в този мач срещу Берое, Стойчо трябва да е на треньорската скамейка, защото това ще е третият цикъл от сезона, който ЦСКА ще започне под негово ръководство. Първият бе през есента до зимната пауза. След това трите изгубени мача непосредствено преди плейофите. И е редно треньорът, под чието ръководство ЦСКА е преминал първите два цикъла, да води тима и в третия.

И сега започва именно този цикъл от първенството за „армейците“. Най-належащият отговор е дали ЦСКА може да се вдигне или наистина е изпаднал в безидейна игрова безтегловност.

 

Нека да погледнем нещата откъм вариант за победа над Берое. Един такъв подем не означават само първи три точки в плейофите. Евентуалният успех ще бъде нужен да повдигне настроението преди един от най-важните рундове срещу Лудогорец в Разград.

Къде в цялата тази ситуация би бил Стойчо Младенов? Той ще отиде със своите момчета от позицията на втори в класирането. Точно в такъв момент за него е добре, както е в колоезденето да не бъде водач, а преследвач.

От задна позиция психологическия натиск е по-малък. В крайна сметка за ЦСКА е важно да се върне на първото място дори в последния кръг от плейофите на 31 май. Другата „песен“ Стойчо да води през по-голямата част от първенството и с повече точки вече сме я „слушали“.

 

Ето сега му се отдава възможност изведнъж натискът на прожекторите да бъде повече върху Лудогорец. Който бие, но продължава да носи своите есенни колебания в играта и през пролетта.

Първите две стъпки от плейофите ако означават победа  на „Армията“ над Берое и равен в Разград вече са равни на повече от постигане на максимума на този етап след първите два финала.

Стойчо Младенов трябва да бъде оставен да работи с Александър Томов. Тандемът явно върви добре, независимо от временните колебания след първите три мача от пролетта.

Формулата на този етап трябва да бъде Младенов да атакува от втора позиция. А Томов да не се изказва в стил „хоп преди да е скочил“. Нито за първо място, нито за премии. Останалото с мотивацията Стойчо може да я преподава в катедра по психология.

 

ЦСКА влезе като че ли в ритъм и кожа на „умрялата лисица“. Не е привично за отбор, който винаги на висок глас е заявявал първото място. Но ако този начин се окаже печеливш за „червените“, защо 31-кратния шампион да не го приложи над учещия се да бъде самонадеян Лудогорец, който засега е едва 3-кратен първенец на България.

 

Днес, 17 март се навършват точно 33 години откакто Стойчо Младенов се превърна в Екзекутора на Ливърпул. Им нещо символично в митологията, която той  си изгради с тези две попадения за 2:0 във вратата на действащия европейски клубен шампион през пролетта на онази 1982 година.. Преди срещата цяла нощ Стойчо Младенов има остри болки в главата. Дори, когато отборът отива  към стадиона в автобуса  пак не е в кондиция.  И когато излиза на терена всичко изведнъж се оправя.

 

Може точно след тези три загуби в първенството ЦСКА под ръководството на Младенов да тръгне към титлата. Както казахме този път от зрялата позиция на преследвач и с повече опит в битките накрая „армейците“ да триумфират  с 32-ата. Която ще бъде трета за Стойчо Младенов като треньор. В мачовете с Левски прозвището „Тройчо“ е влязло трайно  във фолклора. Време е  култовият прякор да влезе в употреба за него и като треньор на ЦСКА, който три пъти е печелил титлата.

 

Източник: Sportonline.bg