Започнаха работа по рибарското пристанище в Поморие /СНИМКИ/

Парите

17-03-2015, 12:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рибарско пристанище в Поморие още това лято

Общата площ на новото с прилежащите зони обхваща 41 309 кв. м.

Съществуващото досега рибарско пристанище беше с хелинг за около 17 лодки, сериозно компрометиран с надлъжни пукнатини кей и свободна линия за приставане на лодки само около 105 м.

„Изпълняваме основните искания на рибарите, това са изграждането на защитни съоръжения за лодките и осигуряване на условия за разтоварване, съхранение и продажба на уловите им. С реконструкцията на рибарския хелинг и превръщането му в пристан за 112 лодки и 8 малки рибарски кораба, много скоро Поморие ще бъде град с едно от най-модерните рибарски пристанища по Черноморието” – каза кметът Иван Алексиев по повод стартирането на строителните дейности по проекта.

Една от най-съществените дейности е укрепването на бреговата ивица и изграждане на два предпазни вълнолома. Източният е с обща дължина 505.93 м. Съставен е от зона за пристан на рибарски кораби, хелинг за 40 лодки и технологична площадка. Част от този вълнолом ще служи за защита на подходния канал при входа на акваторията. Западният предпазен мол е с обща дължина 182.15 м. и ще бъде пристан за 5 малки рибарски кораба.